Batony Dobra Kaloria Proteina - krem orzechowy & wanilia i krem orzechowy & sól
Batony,  Testy,  Wegańskie

Dobra Kaloria Proteina – baton proteinowy (2 smaki)

Po ostatniej nieprzyjemnej recenzji czas na coś, jak mniemam, znacznie fajniejszego, czyli nowość od Dobrej Kalorii – firmy, którą darzę ogromnym zaufaniem, bo jeszcze nigdy się na niej nie przejechałam. A batona proteinowego ZAWSZE chętnie zjem. Tym bardziej, że od razu wzięłam dwa. No to dziś Dobra Kaloria Proteina w dwóch smakach: krem orzechowy & wanilia oraz krem orzechowy & sól.

 

Dobra Kaloria Proteina – cena i gdzie kupić?

 

Batony proteinowe Proteina kupiłam w Rossmannie. Często w sumie tak właśnie jest, że gdy Dobra Kaloria wypuszcza jakiś nowy produkt, w pierwszej kolejności trafia on do drogerii Rossmann. A nieraz trafia tylko tam. Ktoś też pisał na Instagramie, że są jeszcze w Lidlu, ale u mnie ich nie było, choć w Lidlach pojawiła się specjalna szafa z produktami Dobrej Kalorii. Oba batony możecie też kupić w sklepie internetowym Kubara. Wydaje mi się, że to po prostu sklep należący do Dobrej Kalorii, więc dostawca sprawdzony i godzien zaufania.

 

Cena za jednego batona 45 g = 4,99 zł normalnie i 3,99 zł po promce. Po promocji cena przyzwoita, przed promocją w sumie też. Na tle wegańskich batonów proteinowych wypada tak pośrednio, bo jest droższy od batona RAW PROTEIN Bombus z Lidla, ale za to tańszy od batona Sztanga, którego też kupowałam w Rossmannie.

 

Batony proteinowe Proteina – skład

 

Batony Dobra Kaloria Proteina - skład i tabela wartości odżywczych

 

UWIELBIAM Dobrą Kalorię za te składy. Nie ma się do czego przyczepić. Zresztą jak zawsze. Dobra Kaloria Proteina to batony w 100% roślinne (coś dla wege), bez dodanego cukru, o prostym i jakże krótkim składzie. A w składzie – w obu wariantach smakowych – mamy głównie miazgę arachidową, daktyle, białko grochu oraz błonnik z cykorii. Czas na szybką analizę:

 

Miazga arachidowa powstaje z prażonych i później mielonych orzeszków, tak więc spoko. Nic złego. Daktyle z kolei są przede wszystkim źródłem cukrów prostych, stąd często pojawiają się w „naturalnych” słodyczach i wypiekach i przez co trzeba trochę na nie uważać, ale w zamian oferują m.in. witaminę B6, magnez, potas, żelazo oraz błonnik. Węglowodany z daktyli też zresztą mogą mieć dobre zastosowanie, bo jako że szybko podniosą poziom cukru we krwi, sprawdzą się chociażby po dłuższym i intensywniejszym treningu (np. biegu).

 

Z kolei białko grochu to białko roślinne – z grochu. Wege alternatywa dla serwatki. Z uwagi na swoje pochodzenie nie zawiera zupełnie wszystkich aminokwasów, ale za to jest super opcją dla osób nietolerujących laktozy, wegan i wegetarian. Później mamy jeszcze błonnik z cykorii, czyli po prostu jedną z odmian błonnika. Wsparcie dla układu trawiennego oraz naturalny prebiotyk – pożywka dla dobrych bakterii występujących w jelitach, tworzących mikroflorę jelitową.

 

Różnica pojawia się na samym końcu. W wersji z wanilią występuje dodatek wanilii (0,5%), a w tej z dodatkiem soli oczywiście sól (1%). Na zdjęciu wersję waniliową macie u góry (niebieska), z solą na dole (zielona). Czas na analizę MAKRO.

 

Wartości odżywcze Proteiny

 

Na początek kalorie. Wersja z wanilią to 177 kcal, z solą 176 kcal. Ilość idealna na przekąskę czy nawet deser po obiedzie albo uzupełnienie posiłku potreningowego. Co do makro to nie jestem pewna, czy na zdjęciach będzie widoczne, tak że na wszelki wypadek macie je rozpisane w tabeli na dole. A wygląda to tak:

 

KREM ORZECHOWY & WANILIA (niebieski)
45 g
KREM ORZECHOWY & SÓL (zielony)
45 g
wartość energetyczna177 kcal176 kcal
tłuszcz8,0 g7,9 g
kwasy tłuszczowe nasycone1,1 g1,1 g
węglowodany12 g12 g
cukry11 g11 g
błonnik6,8 g6,8 g
białko10 g11 g
sól0,2 g0,69 g

 

Nie będę oceniać oddzielnie wartości odżywczych obu smaków, bo są one niemalże identyczne. Minimalna różnica pojawia się tylko w tłuszczu (wanilia ma więcej o całe 0,1 g), białku (+1,0 dla soli) oraz soli (więcej ma ofc ten z solą).

 

Ogólnie rzecz biorąc najwięcej jest oczywiście węgli. Większość z nich stanowią cukry, co wynika z zawarcia daktyli, jednakże i tak nie wygląda to najgorzej, bo te 11 g cukru na batonik to dwie łyżeczki, czyli tyle, ile spora ilość osób sypie do jednej herbatki. Ilość tłuszczu podobna. Ilość białka w sumie też. No i niby te 10-11 g białka to nie jest jakaś niesamowita dawka, ale mam na uwadze to, że dużo cięższej stworzyć wysokoproteinowy batonik w wersji wege, a w zestawieniu z innymi batonami proteinowymi Dobra Kaloria Proteina wypada b.dobrze, bo w przeliczeniu na 100 g ma więcej białka i mniej cukru od Bombusa oraz Sztangi.

 

Dobra Kaloria Proteina – test smaku

 

Batony Dobra Kaloria Proteina - krem orzechowy & wanilia i krem orzechowy & sól

 

Na zdjęciu macie pokazany środek tego waniliowego, ale oba wyglądają dokładnie tak samo – możecie mi wierzyć. Wanilię testowałam też jako pierwszą, tak że od niej sobie zacznę. W sieci Dobra Kaloria Proteina opinie wypadają raczej mocno na plus.

 

KREM ORZECHOWY & WANILIA

 

Bez zaskoczenia. Bardzo smaczny baton. Nie mogłabym powiedzieć, że aż tak smaczny jak białe Kinder Bueno czy orzechowy Knoppers, ale w swojej kategorii wypada super. No i na pewno nie jest to też smak typowego batona proteinowego, za co plus. W pierwszej chwili przypomina strukturą surowe batony typu raw, ale jest bardziej miękki i ciastkowaty – wydaje mi się, że dzięki temu też na swój sposób fajniejszy, bo nietypowy. I tak jak to było w przypadku Sztangi – bardzo mocno kojarzy mi się z irysami. Słodki, ale nie za słodki. Waniliowy, ale też nieprzesadzony. Wszystko jest w nim właśnie takie wyważone, niektórzy może stwierdzą, że nudne, jednak mi pasuje i smakuje. A co też istotne – dzięki mięsistej strukturze jest o dziwo całkiem sycący. Taka przyjemna, sympatyczna przekąska.

 

KREM ORZECHOWY & SÓL

 

Już tamten baton proteinowy Dobra Kaloria był bardzo fajny, ale ten to już serio mistrzostwo. Spodziewałam się czegoś wręcz identycznego, skoro składy w obu przypadkach są prawie takie same, a tu jednak dodatek soli zrobił kolosalną różnicę. Miks soli i kremu orzechowego doprowadził do tego, że baton wyraźnie zbliżył się do smaku MASŁA ORZECHOWEGO, a takiego efektu producenci często nie potrafią uzyskać nawet przy tych słodyczach, które z założenia mają mieć smak orzechowego masła. Dla mnie rewelacja. Jeśli też lubicie intensywny posmak soli w słodyczach, NA PEWNO będzie Wam smakować. Obiecuję, choć ostrzegam, że ta Dobra Kaloria Proteina jest mooocno słona. Dla mnie jednocześnie perfekcyjna.

 

Dobra Kaloria Proteina – WANILIA:

 

4 bicepsy

 

Dobra cena, dobry skład, dobre makro i dobry smak, ale smak jednak nie na tyle dobry, bym jakoś specjalnie często do niego wracała. Czasem jeszcze pewnie zdarzy mi się kupić. Na siłę jednak szukać go nie będę.

 

Dobra Kaloria Proteina – SÓL:

 

5 bicepsów

 

A tutaj to według mnie mistrzostwo. Jedyną różnicą jest niewielki dodatek soli, a jednak totalnie zmienia on smak, który idealnie trafia w mój gust. Uwielbiam wszystko co orzechowe, wszystko co słone i wszystko, co chociaż trochę przypomina masło orzechowe. Całkiem możliwe, że tej wersji zrobię sobie większy zapas. Bardzo serdecznie polecam.

 

Jestem Ola, mam 25 lat i lubię jeść, ćwiczyć i pisać. Stąd pomysł na bloga. Połączenie różnych pasji dające w efekcie przede wszystkim recenzje "fit" i mniej "fit" produktów.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *