


Przepis na: pizzowe ślimaczki
Przyznaję – nie prowadzę już super fit diety i nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio używałam odżywki białkowej. Pizzowe ślimaczki też nie będą super fit, ale będą za to ekspresowe w wykonaniu, bardzo uniwersalne (raczej wszystkim podpasują), super smaczne i idealne na imprezy. Przygotowywałam je na swoje urodziny parę dni temu (wrzucałam już zresztą post na Instagrama) i powiem wam, że zniknęły ze stołu dosłownie chwilę po tym, jak je na tym stole położyłam.
Podejrzewam, że byłyby jeszcze lepsze, gdyby ciasto francuskie zastąpić w nich takim prawdziwym, ręcznie wyrabianym ciastem na włoską pizzę i może kiedyś wypróbuję ten wariant, no ale dzisiejszy przepis ma tę przewagę, że wykonacie go w dosłownie 10 minut, czyli na spokojnie nawet przy gościach (tak by było optymalnie, bo ślimaki najlepsze są na ciepło!).
SKŁADNIKI:


Podstawa:
- ciasto francuskie
- przecier pomidorowy
- oliwa z oliwek
- oregano
+ dodatki u mnie:
- szynka włoska
- ser żółty plastry
- kukurydza
- salami chorizo
- mozzarella
Oczywiście dodatki możecie sobie pozmieniać. W ogóle fajnie jest z tym przepisem kombinować. Myślę że pizzowe ślimaczki na słodko też byłyby super – np. z cynamonem, trochę jako takie znacznie szybsze w wykonaniu cynamonki, albo z jakąś czekoladą i bananem. O i jeszcze z wiórkami kokosowymi, to akurat mógłby być kulinarny ogień!
WYKONANIE:
⇒ Rozłóż ciasto francuskie i posmaruj przecierem pomidorowym wymieszanym wcześniej z odrobiną oliwy z oliwek i oregano.
⇒ Ułóż wybrane dodatki. Absolutnie sobie nie żałuj! Ja zrobiłam dwie wersje. Na jednym placku ułożyłam szynkę, kukurydzę i plastry żółtego sera, a na drugim salami chorizo zasypane startą mozzarellą.
⇒ Zawiń mocno i ciasno ciasto od dłuższego boku, aż powstaje zaciśnięta roladka. Teraz pokrój roladkę na kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm i przełóż je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
⇒ Piecz roladki ok. 20 minut w 190 stopniach. Smacznego!
⇒ Uważajcie tylko, bo ciasto francuskie lubi się czasem przyjarać, więc tak po 15 minutach kontrolowałabym stan pizzowych ślimaków i stałabym gdzieś blisko piekarnika. Być może trzeba będzie przytrzymać ślimaki trochę dłużej.
Z czym podać pizzowe ślimaki?
Koniecznie z domowym sosem czosnkowym i listkami świeżej bazylii. Dla mnie idealny przepis na sos to po prostu jogurt naturalny połączony z majonezem w proporcji 2:1 z duuużą ilością przeciśniętego przez praskę czosnku, solą i pieprzem. Typ jogurtu ma jednak znaczenie. Ja ostatnio robię tylko z jogurtem śmietankowym Maluta, (w ogóle produkty Maluta są świetne – uwielbiam), który ma super skład, bo zawiera tylko trzy proste składniki i przy tym jest przepyszny, a znacznie mniej kaloryczny od zwykłej śmietany.
A jak wypróbujecie przepis, to koniecznie piszcie, co sądzicie!






One Comment
Anka
Wyglądają bardzo apetycznie😋 trzeba więc spróbować