Upieczone pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego na czarnej blaszce i drewnianym stole.
Inne,  Przepisy

Przepis na: pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Przyznaję – nie prowadzę już super fit diety i nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio używałam odżywki białkowej. Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego też nie będą super fit. Będą za to szybkie w wykonaniu, bardzo uniwersalne, super smaczne i idealne na imprezy.

 

To takie ekspresowe pizzerinki z ciasta francuskiego, które wszystkim powinny posmakować i na każdej imprezie powinny się sprawdzić. Przygotowywałam je na swoje urodziny parę dni temu (wrzucałam już zresztą post na Instagrama) i powiem wam, że zniknęły ze stołu dosłownie chwilę po tym, jak je na tym stole położyłam. A roboty tyle co nic.

 

Podejrzewam, że byłyby jeszcze lepsze, gdyby ciasto francuskie zastąpić w nich takim prawdziwym, ręcznie wyrabianym ciastem na włoską pizzę i może kiedyś wypróbuję ten wariant na pizzerinki na imprezę, no ale dzisiejszy przepis ma tę przewagę, że wykonacie go w dosłownie 10 minut Na spokojnie zrobicie to nawet przy gościach (tak by było optymalnie, bo pizzowe przekąski z ciasta francuskiego najlepsze są na ciepło!).

 

SKŁADNIKI na ślimaczki z ciasta francuskiego:

 

zakupy spożywcze na pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

 

 

Podstawa pizzerinek:

  • ciasto francuskie
  • przecier pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • oregano

 

+ dodatki u mnie:

  • szynka włoska
  • ser żółty plastry
  • kukurydza
  • salami chorizo
  • mozzarella

 

 

Oczywiście dodatki możecie sobie pozmieniać. W ogóle fajnie jest z tym przepisem kombinować. Myślę że pizzowe ślimaczki na słodko też byłyby super – np. z cynamonem, trochę jako takie znacznie szybsze w wykonaniu cynamonki, albo z jakąś czekoladą i bananem. O i jeszcze z wiórkami kokosowymi, to akurat mógłby być kulinarny ogień!

 

Jak wykonać ślimaczki z ciasta francuskiego?

 

Rozłóż ciasto francuskie i posmaruj przecierem pomidorowym wymieszanym wcześniej z odrobiną oliwy z oliwek i oregano.

Ułóż wybrane dodatki. Absolutnie sobie nie żałuj! Ja zrobiłam dwie wersje. Na jednym placku ułożyłam szynkę, kukurydzę i plastry żółtego sera, a na drugim salami chorizo zasypane startą mozzarellą.

Zawiń mocno i ciasno ciasto od dłuższego boku, aż powstaje zaciśnięta roladka. Teraz pokrój roladkę na kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm i przełóż je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

Piecz roladki ok. 20 minut w 190 stopniach. Smacznego!

 

⇒ Uważajcie tylko, bo ciasto francuskie lubi się czasem przyjarać, więc tak po 15 minutach kontrolowałabym stan pizzowych ślimaków i stałabym gdzieś blisko piekarnika. Być może trzeba będzie przytrzymać ślimaki trochę dłużej.

 

Z czym podać pizzowe ślimaki?

 

Ślimaczk pizzowe z serem i szynką, posypane bazylią

 

Koniecznie z domowym sosem czosnkowym i listkami świeżej bazylii. Dla mnie idealny przepis na sos to po prostu jogurt naturalny połączony z majonezem w proporcji 2:1 z duuużą ilością przeciśniętego przez praskę czosnku, solą i pieprzem. Typ jogurtu ma jednak znaczenie. Ja ostatnio robię tylko z jogurtem śmietankowym Maluta, (w ogóle produkty Maluta są świetne – uwielbiam), który ma super skład, bo zawiera tylko trzy proste składniki i przy tym jest przepyszny, a znacznie mniej kaloryczny od zwykłej śmietany.

 

Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego pasują też do ketchupu, majonezu i wszelakich sosów. Aby nadać im elegancji, wystarczy podać je z dobrą oliwą, najlepiej tą czosnkową lub z dodatkiem ostrego chili. Śmiało można jeść je i na ciepło, i na zimno. Zapewniam, że takie przekąski z ciasta francuskiego na imprezach sprawdzają się doskonale. Zwłaszcza że można uatrakcyjnić ich wygląd z pomocą świeżych ziół, położonych oliwek bądź kaparów.

 

A jak wypróbujecie przepis na pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego, to koniecznie piszcie, co sądzicie!

 

Jestem Ola, mam 25 lat i lubię jeść, ćwiczyć i pisać. Stąd pomysł na bloga. Połączenie różnych pasji dające w efekcie przede wszystkim recenzje "fit" i mniej "fit" produktów.

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *