Pasta Orzechowa DIP, Planta
Masła orzechowe,  Testy

DIP Pasta arachidowa (orzechowa) Planta

Dzisiaj na szybko, bo trochę się pochorowałam i brak mi sił na pisanie. A jest o czym mówić, bo z czymś takim – mimo iż nie jest to jakaś wielka innowacja – jeszcze się na rynku nie spotkałam, a już na pewno nie w sklepach stacjonarnych. DIP Pasta Arachidowa (orzechowa) Planta niby jest kolejnym zwykłym masłem orzechowym, jednak nie aż tak zwykłym, bo zaproponowanym w nowej formie – formie DIPU. Na pewno przemawia za nią wygoda w użyciu. A to już coś.

 

Dip pasta arachidowa – gdzie kupić i cena

 

Produkty Planta są dostępne głównie w Rossmannie i tam właśnie kupiłam mój dip, choć ostatnio tę markę widziałam również na półkach w E.Leclercu, więc stacjonarnie też możecie jej tam szukać (ale nie wiem, czy akurat ten sos będzie dostępny). Online natomiast produktów Planta nigdzie na ten moment nie znalazłam. Marka ma oczywiście swój sklep internetowy, ale już od dłuższego czasu jest on w przebudowie i nie wygląda na to, by ta 'przebudowa’ miała szybko się skończyć, bo trwa już przynajmniej od pół roku.

 

Cena: 10,99 zł za 250 g. Trochę dużo. Na pewno nie jest to opcja ekonomiczna, bo za podobną kwotę spokojnie można dostać masła o dwukrotnie większej gramaturze (np. Krukam), ale tutaj w grę wchodzi zupełnie inna formuła produktu. No i ogólnie masła Planta nie należą do najtańszych, o czym wspominałam już przy recenzjach dwóch innych produktów tej marki – pasty migdałowej i pasty o smaku słonego karmelu.

 

Sos pasta orzechowa – skład i wartości odżywcze

 

Pasta Orzechowa DIP Planta - skład i tabela wartości odżywczych

 

Skład – klasyka. DIP Pasta arachidowa orzechowa Planta to 100 % orzeszków arachidowych, czyli jest tak, jak być powinno. Oczywiście na jakość maseł orzechowych wpływa też jakość użytych przy produkcji orzechów, ale tej niestety nie jestem w stanie zweryfikować.

 

Zaskoczyło mnie natomiast makro. Nie mam pojęcia, z czego to wynika, ale różnica między wartościami odżywczymi tego dipu a innymi masłami orzechowymi (też 100-procentowymi) jest spora. Zwłaszcza gdy spojrzymy na kalorie i węglowodany znajdujące się w 100 g produktu.

 

W dipie Planta w 100 g mamy 637 kcal, a w przeciętnym maśle orzechowym – jakieś 560-590. Węglowodanów jest tu natomiast aż o 10 g mniej niż normalnie, a białka jakieś 4 gramy więcej. Nie umiem tego wyjaśnić, bo makro rozbiega się również z wartościami odżywczymi samych orzeszków arachidowych, więc jeśli ktoś z Was bardziej 'siedzi’ w tym temacie i domyśla się, o co może chodzić, to będę wdzięczna za wiadomość. Tak czy inaczej takie makro też ma swoje plusy. Na pewno będzie satysfakcjonujące dla osób unikających węgli w diecie.

 

DIP Pasta orzechowa – test smaku

 

Owsianka z owocami i jabłkami i pasta orzechowa DIP Planta

 

Smak klasycznego masła orzechowego. Choć dostrzegam parę różnic między tym dipem a innymi masłami 100%. Przede wszystkim – konsystencja. Dip Pasta arachidowa Planta jest bardziej wodnista i lejąca. Po prostu płynna, co tylko przemawia na jej korzyść, bo w końcu nie miało być to masło, a właśnie dip. Idealnie nadaje się do polewania różnych słodkich rzeczy. Cudowny dodatek do owsianek i wypieków, jak też to zresztą zostało zaznaczone na opakowaniu, bo producent proponuje, by ozdabiać i polewać nią ciasta, lody czy gofry. Konsystencja jest też idealnie gładka, nie ma w niej żadnych chropowatości czy pozostałości po orzeszkach. Klasyczny dip. Idealny sos fistaszkowy.

 

O smaku nie mam co więcej pisać, bo jest on po prostu dobry, zupełnie standardowy.  Fistaszków może nie czuć aż tak bardzo jak chociażby w masłach Krukam, jednak wynika to raczej z tej zmienionej konsystencji. Ogólnie rzecz biorąc jest bardzo dobrze. Sama znalazłabym dla tego dipu MNÓSTWO zastosowań, mimo iż nieczęsto zdarza mi się piec.

 

DIP Pasta arachidowa Planta – ocena:

 

5,5 bicepsa

 

Pasta orzechowa DIP Planta do dla mnie taki fajny kulinarno-fit gadżet. Nie niezbędny, ale na pewno użyteczny. Drobny minus za tę jednak dość wysoką – jak na klasyczne masło z fisztaszków – cenę. Ale ogólnie mogę polecić z czystym sumieniem. Zwłaszcza, jeśli lubicie tworzyć fit-wypieki czy desery i chcielibyście je sobie dekorować czymś zdrowszym niżeli chemicznymi barwionymi sosami czy polewami z prochu.

 

Jestem Ola, mam 25 lat i lubię jeść, ćwiczyć i pisać. Stąd pomysł na bloga. Połączenie różnych pasji dające w efekcie przede wszystkim recenzje "fit" i mniej "fit" produktów.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *